Reglementen

Op deze pagina vind je zowel de reglementen van alle klasses als de algemene reglementen waaronder we racen. Mocht je twijfelen over de interpretatie van een regel mail dan de technische commissie van de NNO voor duidelijkheid. 

Algemeen

INTRODUCTIE

Ovalracing vertoont sterke verwantschap met de Amerikaanse manier van autoracen waarbij gereden wordt op ovale banen. In ons land gebeurt dat in Ter Apel. Zo’n ovalracing-circuit is helemaal verhard, het mag niet korter zijn dan 300 meter en niet langer dan 1000 meter en de rechte stukken mogen nooit langer zijn dan 250 meter. Per race worden maximaal 20 auto’s tegelijk gestart, in rijen van 2 of 3 naast elkaar. Wie met Ovalracing wil beginnen hoeft geen examen te doen, maar heeft wel een NAB-licentie nodig. Bovendien wordt er gereden in deugdelijke brandwerende kleding (boven en onderkleding) en een goedgekeurde helm is verplicht. Wie denkt dat ’t rondjes rijden op zo’n ovale baan eentonig is, vergist zich. Bovendien is er een extra spanningselement: de snelste rijders starten niet zoals bij de meeste takken van autosport gebruikelijk is vóóraan, maar achteraan. Ze moeten dus gaan inhalen en reken maar dat dat voor sensatie zorgt. De auto’s waarmee wordt gereden zijn zogenaamde ‘specials’, auto’s dus waaraan meer mag worden gewijzigd dan in de officiële autosportregels is vastgesteld. Alle auto’s moeten zijn voorzien van een rolbeugel, een veiligheidskooi met nog extra beveiliging voor de bestuurder. Bovendien mogen brandstoftanks (voor benzine of diesel, want alleen daarmee mag worden gereden) niet groter zijn dan 10 liter.

Voor de klassenindeling zijn er 7 categorieën:

  • De Juniorenklasse – waarin jongeren, vanaf 11 jaar tot en met in het jaar waarin ze 16 jaar worden, kunnen deelnemenmet auto’s tot max 1049 cc.

 

  • De Rookie Rods – auto’s min 1300 en max 1600 cc, gewicht min 700 en mx 1050 kg en max 96 Kw

 

  • De Standaardklasse 2000 met een maximum cilinderinhoud van 2030 cc. Motor dient bij de carrosserie te horen.

 

  • De SuperRods, de klasse binnen het ovalracen met het meest vrije reglement, waarin turbo’s, 4×4 etc. allemaal toegestaan zijn.

 

  • BMW CUP, 325i, model E36 – 4 deurs en coupé toegestaan, met motorcode M50B25 (zonder vanos), bouwjaar 12-1990 t/m 12-1995.

 

  • National Hotrods (NHRRG Reglement)

 

  • 2.0 Litre Hotrod (Spedeworth Motorsports Reglement)

 

  • Eventuele gastenklasses rijden onder eigen reglement. (bijv. Saloon Stockcars, Bangerstox en Saloonstox)

Er kan ook met een team, (dat bestaat uit max. 2 rijders) worden ingeschreven, waarbij het team dan met max. 2 rijders per ingeschreven auto kan deelnemen aan het NK Ovalracing. Er is echter wel een restrictie verbonden aan deze teaminschrijving, nl.: het aangeven dat er in een equipe wordt gereden dient te gebeuren bij de eerste inschrijving (van het betreffende team) en gedurende het seizoen MOETEN beide teamleden tenminste 1 wedstrijd hebben gereden (anders vervallen alle punten).

Inlichtingen bij wedstrijdleider Robert Dreier tel 06-40386827 of hoofd TC Vincent Hemmes tel.: 06-29537563
Kijk ook even op onze site www.ovalracing-terapel.nl en voor algemene vragen mailt u info@ovalracing-terapel.nl.