Ter Apel – Vandaag zullen de coureurs alweer voor de derde keer dit seizoen gaan strijden voor de punten om het Internationaal Nederlandskampioenschap Ovalracing 2019. Het belooft een bomvolle autosport middag te worden op het circuit de Polderputten hier in Ter Apel. Met naast de reguliere klasses de spectaculaire Bangerstox aan de start. In de Standaardklasse 2000 staat ook nog eens een extra prijs op het programma, de coureurs in die klasse zullen gaan strijden om de Gouden Helm Trofee. Bij de National Hotrods zijn punten te verdienen voor de strijd om de Supercup. Deze belangrijkste wedstrijd op de kalender van deze coureurs zal in juli verreden worden op Raceway Venray, door vandaag veel punten te scoren in Ter Apel kunnen coureurs een goede startpositie op die startgrid veroveren. De 2.0 Hotrods zullen vandaag gaan uitmaken wie begin juli in Engeland deel mag nemen aan het Wereldkampioenschap, er zijn zes tickets onder de ruim twintig coureurs te verdelen. 

Junioren
Ook bij de jeugd is het ovalracen populair. De aandacht voor de autosport in het algemeen heeft een positief effect op het ovalracen. Er wordt momenteel met tien deelnemers dit seizoen gestreden voor het kampioenschap. Na twee wedstrijden gaat Jana Kuper uit Rütenbrock aan de leiding. Ze heeft twee punten voorsprong op Thijs Methorst uit Parrega en Wout Hoffmans uit Boxmeer heeft een achterstand van 5 punten op Kuper. Maar ook daarachter zijn er nog genoeg coureurs die mee willen strijden om de titel, zij zullen na een iets mindere seizoenstart dan de koplopers nu echter alle zeilen bij moeten zetten om daar na Hemelvaartsdag nog aanspraak op te maken. 

BMW Cup
Met twaalf punten voorsprong op Roelf Huisman gaat Iwan Heins aan de leiding in de BMW klasse. De in 2e Exloermond woonachtige Marco Bontjer maakt dit seizoen een sterke indruk na zijn comeback, hij weet steeds meer snelheid te vinden met zijn BMW. Hij bezet momenteel de derde positie in de tussenstand van het klassement, voor Richard ten Wolde uit Hoogersmilde en Peter Leeuwenkamp uit het Texelse Den Burg. 

2.0 Hotrods
Helmut Laumen, een van de routiniers binnen het ovalracen, wist tijdens de tweede ronde van het Nederlandskampioenschap de maximale score te behalen. Door de twee manches en de finale te winnen wist hij zestig punten toe te voegen aan zijn totaal. Laumen voert dan momenteel ook de ranglijst in de 2.0 Hotrod klasse aan. In dit grote deelnemersveld van zo’n twintig auto’s per wedstrijddag zijn de verschillen minimaal. Het is dan ook belangrijk om iedere race te finishen en zo punten te verzamelen. Momenteel staat Marius Bert uit Bottrop op een tweede positie. Voor Mario Baer, Dirk Albrecht en Manfred Baer. Op plek zes is Rik van der Linden de beste Nederlander voor Jeroen Laurijssen uit Chaam. Naast de punten voor het Nederlandskampioenschap is het voor de coureurs de laatste wedstrijddag om zich te kunnen kwalificeren voor het WK 2.0 Hotrod in het Engelse Ipswich. Deze belangrijkste race van het seizoen wordt begin juli verreden, zes coureurs kunnen zich bij de NNO kwalificeren en zullen de strijd aan moeten gaan met vele Engelse, Schotse en Ierse top-coureurs.
 

Rookie Rods
Bij de Rookie Rods zullen wederom nieuwe deelnemers te verwelkomen zijn. Eén daarvan is Raymond Kuiper uit Ter Apel, hij maakt de overstap vanuit BMW klasse. De ranglijst wordt momenteel aangevoerd door twee Brabanders. Sander van der Heijden heeft na twee wedstrijddagen slechts één puntje voorsprong op Niek van den Akker. Kort daarop volg Tim Tiben uit Rutenbrock voor Damon Schulte uit Ter Apel. Door het groeiende deelnemersveld zal het voor de coureurs steeds moeilijker worden om vanuit het achterveld naar voren te komen om zo een groot aantal punten te kunnen scoren. Dan gaat ongetwijfeld zeer spannende races opleveren.
 

Gouden Helm Standaardklasse 2000
In de Standaardklasse 2000 is Jelmer Tromp uit Klazienaveen na twee wedstrijddagen de lijstaanvoerder. Michel van der Zwaag uit Ter Apel is momenteel de grootste concurrent, hij heeft een achterstand van slechts vier punten op Tromp. In deze Standaardklasse zal tijdens de races op Hemelvaartsdag gestreden worden om de Gouden Helm Trofee. Twee plaatsingsmanches zullen gaan bepalen wie in de Gouden Helm finale vanaf “pole-position” mag starten. Het deelnemersveld is deze klasse is inmiddels ook weer groeiende. Zo zullen Sander Hegeman uit Raalte en Ruben Schans uit Nieuw Weerdinge voor het eerst aan de start verschijnen dit seizoen.
 

Superrods
Bij de Superrods heeft equipe Zwiep, bestaand uit de broers Kevin en Jeffrey, al een behoorlijk gat geslagen ten opzichte van de concurrentie. Iwan Heins bezet met zijn BMW de tweede positie voor Andre de Boer en Haci Odemis. In de divisie Sportklasse gaat Andre de Boer aan de leiding. Hij zal een voorsprong van zes punten moeten verdedigen op Jappie Nicolai. De in Joure woonachtige Edward Jan Walsma kijkt met zijn VW Polo tegen een achterstand van dertien punten aan. Ook in deze klasse heeft het deelnemersveld weer een respectabel aantal auto's, zodat de races zeer spannend en spectaculair zijn. 

National Hotrods
Mark Teuben uit Ter Apel is de lijstaanvoerder bij de National Hotrods. Na twee wedstrijddagen heeft hij een voorsprong van vijf punten op regerend Nederlandskampioen Reimon Bos uit Noord-Sleen. Op een derde positie is Johan Sanders terug te vinden, hij heeft zeven punten goed te maken op Teuben. Naast de punten voor het Nederlandskampioenschap zal er gestreden worden om een goede startpositie voor de SuperCup in Venray, later dit seizoen. Met deze kwalificatie wedstrijd zullen er een aantal extra deelnemers aan de start staan die belangrijke punten willen binnen halen om een goede uitgangspositie te veroveren, om een gooi naar de SuperCup titel 2019 te kunnen doen. Voor John van den Bosch uit Rosmalen komt deze wedstrijd nog te vroeg. Nadat hij afgelopen winter zijn auto verkocht wordt er hard gewerkt aan een nieuwe bolide. Maar een nieuwe auto ontwikkelen kost helaas vaak meer tijd dan in eerste instantie verwacht. Hij zal dan ook later in het seizoen het deelnemersveld weer aanvullen.
 

Bangerstox
Een kleine vijftig deelnemers zullen aan de start staan bij de Bangerstox. Deze contactklasse zal ongetwijfeld weer voor de nodige sensatie zorgen omdat onderling contact tussen de auto’s in deze klasse wel is toegestaan. De veiligheid staat uiteraard ook in deze klasse voorop, dus wordt er streng toegezien op zowel de technische en veiligheidsaspecten van de raceauto’s. Maar ook tijdens de races dient het onderlinge contact binnen de perken te blijven. Een zeer spectaculaire vorm van autosport, die ontzettend populair is, gezien het grote deelnemersveld.

De ovalraces zullen a.s. donderdag 30 mei (Hemelvaartsdag) om 12:00 uur van start gaan in het autosportstadion "De Polderputten" in Ter Apel.

 
 
 
logo spedeworth