Voorbeschouwing – Wat brengen de ovalraces van zondag 21 april (1e paasdag) 

Ter Apel – Op zondag 21 april (Eerste Paasdag) staan de coureurs voor de tweede keer dit seizoen aan de start op het circuit de Polderputten om te gaan strijden voor belangrijke punten om het Int. NK Ovalracing. Na de openingswedstrijd vorige maand gaan wederom vele coureurs uit binnen- en buitenland strijden om de NK-titels in de diverse klasses over zes wedstrijden op het circuit de Polderputten in Ter Apel. Met goed gevulde raceklasses en daarmee sterke deelnemersvelden belooft het wederom een spectaculair seizoen te worden. Net als vorig jaar zal naast alle deelnemende klasses van het NK Ovalracing ook telkens een zgn. contact-klasse aan het programma wordt toegevoegd. Op Eerste Paasdag zullen de Bangerstox (contact-klasse) met een groot deelnemersveld aan de start verschijnen. Zij zullen over drie wedstrijddagen strijden voor het NNO-baankampioenschap 2019. 

Junioren
De inhaalactie van de dag kwam tijdens de openingsraces op naam van Wout Hoffmans. Hij wist Jana Kuper in de finale om de Gouden Helm Trofee in de laatste ronde te verschalken. Jana Kuper uit Rutenbrock deed op haar beurt wel goede zaken voor het Nederlandskampioenschap. Met een overwinning en twee maal een tweede plaats wist ze het dagklassement te winnen voor Thijs Methorst en Wout Hoffmans. Nieuwkomer Tim Klose wist in zijn Nissan Micra de vierde positie te veroveren. Na het uitvallen in de eerste manche wist Jorden Vowinkel in de Gouden Helm finale nog knap de derde plek in de strijd om de Gouden Helm binnen te slepen. Tijdens de Paasraces zal het voor de uit Ommen afkomstige coureur belangrijk worden om punten te scoren, om zo terug te komen in de strijd om het kampioenschap.

2.0 Hotrods
Met maar liefst negentien deelnemers was de 2.0 Hotrod klasse het best gevuld tijdens de seizoensopener. Marius Bert uit Duitsland wist de dagzege te behalen voor Mario Baer uit Mönchengladbach en Rik van der Linden uit Tilburg. De voortekenen geven aan dat dit grote deelnemersveld zich tijdens de Paasraces nog verder gaat uitbreiden. Daarnaast zijn de onderlinge verschillen tussen de coureurs ontzettend klein wat waarschijnlijk voor een zeer interessant kampioenschap gaat zorgen.

Gouden Helm Trofee BMW CUP
De coureurs in de BMW Cup zullen tijdens de Paasraces gaan strijden om de Gouden Helm Trofeeën. Tijdens de openingsraces wist Iwan Heins uit Schoonoord de dagzege binnen te halen. Toch was de concurrentie een stuk sterker dan afgelopen seizoen. Zo was Marco Bontjer goed op dreef tijdens zijn terugkeer in deze merkencup. Ook nieuwelingen Herman Imming uit Weiteveen en Peter Leeuwenkamp afkomstig van Texel deden het zeker niet onverdienstelijk. En niet te vergeten Roelf Huisman uit Schoonoord, hij werd tweede tijdens de openingsraces. Met Otto Dörholt, Erwin van der Meer en Richard ten Wolde is ook Racingteam Hoogersmilde goed vertegenwoordigd. Ook deze mannen waren al dichtbij een race overwinning tijdens de openingsraces in Maart. Met hoogstwaarschijnlijk nog een aantal extra deelnemers tijdens de races om de Gouden Helm Trofee staat deze klasse tijdens de Paasraces volop in de schijnwerpers. 

Rookie Rods
Bij de Rookie Rods stonden tijdens de seizoensopener al een aantal nieuwe deelnemers aan de start, dat zal zich tijdens de Paasraces naar alle waarschijnlijkheid verder gaan uitbreiden. Zo zijn een aantal coureurs in de laaste dagen voor de Paasraces rg edruk om hun nieuwe bolides start klaar te krijgen. Aan kop van het veld ging de strijd vooral tussen de drie Brabantse deelnemers. Zo wisten Niek van den Akker, Sander van der Heijden en Jesse van den Akker alle drie een mancheoverwinning te claimen. Niek wist uiteindelijk de meeste punten bij elkaar te sprokkelen voor Sander en Jesse moest genoegen nemen met de derde positie in het dagklassement. Tim Tiben uit Rutenbrock wist zichzelf op een vierde positie te nestelen voor Damon Schulte uit Ter Apel en nieuweling Jurgen Lubbinge.

Standaardklasse 2000
In de Standaard 2000 was Jelmer Tromp met twee van de drie race overwinningen de sterkste tijdens de openingsraces. Hij moest alleen de tweede manche laten aan Ron Bos. De in Ter Apel woonachtige Michel van der Zwaag staat momenteel op een tweede positie in het Nederlandskampioenschap. Hij wist elke race in de top drie te finishen. De in het Duitse Lingen woonachtige Daniel Birke begon zijn seizoen slecht en staat na de eerste wedstrijddag nog op 0 punten. Voor hem wordt het noodzaak goed te scoren tijdens de Paasraces om aan een inhaalslag te kunnen beginnen en nog een rol van betekenis te kunnen spelen in de strijd om de titel. 

SuperRods
Het SuperRods reglement kent erg veel vrijheden wat voor een mooie diversiteit aan auto’s zorgt. Maar met een mooi gevuld deelnemersveld ging het seizoen van de SuperRods goed van start. In de bolide van team Schoonbeek stond Kevin Zwiep uit Schoonoord aan de start. Hij gaf de groene VW Golf op spectaculaire wijze de sporen en stevende zo af op de dagzege. Hij zal ook tijdens de Paasraces weer aan de start staan net als o.a. Andre de Boer, en de in Friesland woonachtige Edward Jan Walsma, Jappie Nicolai en Haci Odemis. 

National Hotrods
De National Hotrods hebben weleens betere races voorgeschoteld aan het publiek, dan die tijdens de openingsraces. Veel contact tussen de diverse bolides zorgde ervoor dat de wedstrijdleiding een aantal keren moest ingrijpen. Mark Teuben uit Ter Apel keerde terug en wist direct de winst in de eerste heat binnen te slepen. In race twee wist Johan Sanders de de overwinning te grijpen door de regerend Nederlands kampioen Reimon Bos achter zich te houden. Bos wist vervolgens wel te zegevieren in de finale. Ter Apeler Mark Teuben wist de meeste punten te scoren voor Niek Damstra die debuteerde bij de National Hotrods. In de voormalige Peugeot 206 van John van den Bosch scoorde hij constant in de verschillende manches. De strijd zal tijdens de paasraces ongetwijfeld weer erg interessant worden. De titelkandidaten hebben al veel punten laten liggen. Zijn zullen dan ook volop aan de bak moeten.

De races op zondag 21 april (1e paasdag) zullen om 12:00 uur van start gaan in het autosportstadion “De Polderputten” in Ter Apel. 

De derde serie wedstrijden om het Int. NK Ovalracing staat gepland op donderdag 30 mei (Hemelvaartsdag). Dan zullen de coureurs in de Standaard 2000 gaan strijden om de Gouden Helm Trofeeën. Voor de National Hotrods zullen er punten te verdienen zijn voor kwalificatie van de SuperCup, om een goede startpositie tijdens deze grote wedstrijd op Raceway Venray te verwerven zijn dan dus belangrijke punten te verdelen. Ook de Bangerstox zullen dan wederom te gast zijn voor hun tweede wedstrijd van het seizoen.

 
 
 
logo spedeworth