Spanning bij ontknoping van het Nederlands Kampioenschap Ovalracing in Ter Apel 

Ter Apel – De finaleraces van het internationaal Nederlands Kampioenschap Ovalracing staan op zondag 30 september op het programma. In het autosportstadion “De Polderputten” zal de zesde en daarmee laatste serie ovalraces van het seizoen 2018 verreden worden. Maar liefst acht verschillende klasses zullen aan de start verschijnen. Slecht in één van de klasses, de Juniorenklasse, is de kampioen al bekend, dat is Fabian Baer woonachtig in het Duitse Mönchengladbach (Duitsland). Dat betekend dat de racefans zich kunnen gaan opmaken voor de spannende ontkopingen in alle overige klasses. 

"Schluter Motorsport" Juniorenklasse
Bij de opstapklasse van het ovalracen, waarin coureurs van 11 tot 16 jaar aan de start verschijnen is Fabian Baer uit Mönchengladbach dus al verzekerd van de Nederlandse titel Ovalracing. Jorden Vowinkel uit Ommen en Dani van Haarlem zijn op de tweede en derde positie terug te vinden. Teun en Meike Suelmann uit Ter Apel, die dit seizoen als equipe hun debuut maken in deze klasse bezetten een knappe vierde positie in de tussenstand. De Junioren hebben dit seizoen met een goed gevuld deelnemersveld al vele mooie gevechten laten zien. “De coureurs van de toekomst” verdienen alle lof.
 

Rookie Rods
Het introductie jaar van de nieuwe klasse Rookie Rods bij de Ovalraces in Ter Apel werd tijdens het afgelopen speedweekend bekroond met een deelnemersveld van maar liefst veertien deelnemers. De Brabanders maken dit jaar in de tussenstand van het NK de dienst uit in deze klasse. De uit Nuland afkomstige Sander van der Heijden heeft in zijn debuutjaar de beste papieren om de NK titel binnen te gaan slepen. Hij zal bij het ingaan van de finaledag een voorsprong van dertig punten moeten verdedigen. Zijn naaste belager, Jesse van den Akker, eveneens afkomstig uit Nuland, maakte een verdienstelijke overstap vanuit de Juniorenklasse, hij is het die de tweede positie stevig in handen heeft. Meervoudig Nederlandskampioen van de Standaardklasee 1400 (voorloper van de Rookie Rods) Stefan Arends uit Roswinkel moet dit jaar waarschijnlijk genoegen gaan nemen met de derde trede van het erepodium.
 

Standaardklasse 2000
In de Standaardklasse 2000 wist Danny Bos uit Ter Apel met zijn snelle Honda goede zaken te doen tijdens het raceweekend begin deze maand. Hij nam dankzij de overwinning in dat weekend de leidende positie in het kampioenschap nog steviger in handen. Zo is de voorsprong op Michel van de Zwaag uit Ter Apel voor ingang van de Finales opgelopen naar 18 punten. De uit Klazienaveen afkomstige Jelmer Tromp volgt op een derde positie op slechts twee punten achter vd Zwaag. Met equipe Bos/Groen en equipe Schans/Groen op korte afstand wordt het nog een interessante strijd om de invulling van het podium in de Standaardklasse 2000. Na vorig seizoen al een keer gereden te hebben maakte Sander Hegeman uit Raalte tijdens het Speedweekend zijn officiële debuut met zijn eigen Renault Clio.
         

BMW CUP
Ondanks dat Iwan Heins uit Schoonoord dit seizoen een klasse apart is in de BMW Cup heeft hij de Nederlandse titel nog niet binnen. Hij wist maar liefst alle 18 heats die dit seizoen inmiddels verreden zijn naar zich toe te trekken, een uitzonderlijke prestatie! Roelf Huisman uit Schoonoord en Rob Fischer uit Ter Apel zouden in theorie de titel nog kunnen binnen halen. Maar waarschijnlijker is dat zij, met een onderling verschil van drie punten, uit gaan maken wie dit seizoen als tweede in het NK zal eindigen. Ter Apelers Raymond Kuiper en equipe Norder/Wubkes volgen op een vierde en vijfde positie in de NK rangschikking.
 

SuperRods
De SuperRods schotelden het publiek mooie races voor tijdens het Speedweekend. Met een fraai deelnemersveld van tien deelnemers werd er volop gestreden voor de punten. Niek Damstra uit het Friese Giekerk wist de overwinning op zijn naam te schrijven maar moet in de tussenstand om de NK titel nog altijd zijn meerdere erkennen in equipe Frank/Gert-Jan Schoonbeek uit 2e Exloermond en Edward Jan Walsma uit Joure. Equipe Schoonbeek met hun snelle VW Golf voorzien van een sterke dieselkrachtbron gaan aan de leiding met 11 punten voorsprong op Edward Jan Walsma. 7 punten daarachter is Damstra weer terug te vinden. Het leek er lange tijd op dat André de Boer uit Schoonoord de titel ging binnenslepen, technische problemen op de zaterdag van het Speedweekend hebben er echter voor gezorgd dat hij is teruggezakt naar een vierde positie in de NK rangschikking.

Binnen deze SuperRods zijn twee verschillende divisies actief. In de divisie sport gaat Edward Jan Walsma aan de leiding, voor Andre de Boer en de dit jaar debuterende Jappie Nicolai. In de divisie Super heeft equipe Schoonbeek de beste uitgangspositie voor de beide Friese coureurs Edward Jan Walsma en Niek Damstra.
 

2.0 Hotrods
Begin deze maand stonden er maarliefst 36 deelnemers aan de start in de 2.0 Hotrod klasse. Een prachtige strijd onstond er waarbij zowel de National Championship als ook de Dutch Open titel mee gegaan zijn naar Engeland. #303 Gavin Botfield was in topvorm en wist beide finales op zijn naam te schrijven. Tijdens het weekend waren er echter ook punten voor de NK titel van de NNO te verdienen. In die strijd is het Frank Nöhring uit het Duitse Recklinghausen die aan de leiding gaat. Dirk Albrecht uit Mönchengladbach volgt op slechts drie punten afstand en Sascha Baer hoeft ook slechts elf punten goed maken op de leider in het kampioenschap. Jeroen Laurijssen uit het Brabanste Chaam is de beste Nederlander op de vierde positie in het klassement. Daarnaast wordt er deze wedstrijddag ook voor het laatst gestreden om het National Points Championship 2018. Voor deze titelstrijd tellen alle wedstrijden op de 2litre Hotrod kalender mee. Naast de races in Ter Apel tellen dus ook de wedstrijden op de circuits van Venray, Lelystad en Posterholt mee. In dit kampioenschap gaat Dirk Albrecht momenteel aan de leiding. Hij staat al vanaf oprichting van deze klasse aan de start, en kan voor het eerst na vijf seizoenen een belangrijke titel binnen slepen. Ook in deze titelstrijd zijn Sascha Baer en Frank Nöhring de andere twee grootste kanshebbers.
 

National Hotrods
Als puntbeste wist John van den Bosch uit Rosmalen zich op Pole Position te kwalificeren voor de EuroMaster finale tijdens het Speedweekend in Ter Apel. Ook lange tijd wist hij de finale te domineren maar in de eindfase wist Reimon Bos uit het Drentse Noord-Sleen een inhaalpoging met succes in te zetten. Hij wist als “jonge hond” dan ook de leiding van deze routinier over te nemen en won zo voor het eerst in zijn nog prille ovalracing carriere de EuroMaster titel. Ook in de strijd om de NK titel bij de National Hotrods gaat Bos aan de leiding. John van den Bosch uit Rosmalen wist wel enkele punten goed te maken tijdens de voorlaatste races van het seizoen maar hij kijkt met nog één wedstrijddag te gaan nog altijd tegen een achterstand van vijf punten aan. Maar in de wetenschap dat er maar liefst 60 punten op een wedstrijddag te behalen zijn, zal de jonge Bos alle zeilen bij moeten zetten om voor het eerst de Nederlandse titel in deze klasse binnen te halen. De uit Ter Apel afkomstige Johan Sanders staat stevig op de derde plek, hij heeft een voorsprong van 39 punten op plaatsgenoten Djony Meijer en 45 op Erik Emming, die dit seizoen een wedstrijd moest missen. 
 

Saloon Stockcars
De Saloon Stockcars staan dit seizoen voor het eerst tijdens drie wedstrijddagen op het programma in Ter Apel. Deze contactklasse wist het publiek dit seizoen al twee keer eerder te vermaken. Tijdens deze finaleraces zullen zij ook gaan strijden voor de laatst te verdelen punten om het NNO baankampioenschap. In deze specatulaire klasse die gebaseerd is op het engelse reglement van de SSCA (Saloon Stockcar Association) rijden zij hun races net als de 2.0 Hotrods rechtsom met rechtsgestuurde auto’s op de korte baan van de Polderputten. Bart Wouters uit Baarle-Nassau gaat met een voorsprong van 11 punten op Bas Haagen aan de leiding in deze klasse. De in Wijchen woonachtige Jeremy van de Kraats bezet momenteel de derde positie bij de Saloon Stockcars.
 

Kortom, de spanning zal in de meeste klasses oplopen tot een hoogtepunt tijdens deze finaleraces. Met in het achterhoofd dat het ovalracen een mechanische sport betreft waar het pechduiveltje ook zo maar op de loer kan liggen, kan er nog van alles gebeuren. De finaleraces starten op zondag 30 september om 11:30 uur op het ovale asfalt van autosportstadion “De Polderputten” in Ter Apel. 

Op zondag 14 oktober zal dit jaar dan nog één keer het motorengebrul te horen en verbrand rubber te ruiken zijn. Het ovale asfalt van “De Polderputten” zal dan het strijdtoneel zijn voor een groot aantal deelnemers die normaliter uitkomen in de autocross. Dit evenement is de uitsmijter van het autosportseizoen in Ter Apel.

 
 
 
logo spedeworth