Groot internationaal deelnemersveld tijdens speedweekend ovalracing aan de start in Ter Apel

Ter Apel – Alweer voor het vijfde op één volgende jaar staat er een heus raceweekend op de agenda in het autosportstadion “De Polderputten” in Ter Apel. Op zaterdag 1 en zondag 2 september is het weer zover. Tot in tegenstelling van de “normale” ovalraces, die altijd op de zondag worden verreden, is enkele jaren geleden, om het voor de vele Britse ovalrace coureurs zo interessant mogelijk te maken om naar Ter Apel af te reizen, zal er nu een heel weekend volop autosport bedreven worden. Naast de gebruikelijke Nederlandse en Duitse coureurs zullen nu ook zo’n 15 Britse deelnemers de oversteek maken om de strijd aan te gaan. 

Na een zomerstop van 8 weken maken de vele ovalracingcoureurs zich op voor het hoogtepunt van het ovalracing seizoen. En naderen we de ontknoping in de strijd om de NK en NNO titels ovalracing 2018, die zullen beslist worden tijdens de finale-races op zondag 30 september. Bij de verschillende Hotrod klasses zijn naast de punten voor dit Nederlandskampioenschap, de grote titelwedstrijden dit weekend de inzet. De 2.0 Hotrods, de klasse met Britse oorsprong, zullen strijden om het Spedeworth Motorsports National Championship en de Dutch Open titel 2018. De mannen van de National Hotrods zullen strijden om hun EuroMaster titel. Op zondag staan dan ook nog eens de spectaculaire 2l Saloon Stockcars te gast voor hun 2e wedstrijd van het NNO Clubkampioenschap. 

Juniorenklasse
In de Juniorenklasse, met kinderen tussen de 11 en 16 jaar, is het Fabian Baer uit het Duitse Mönchengladbach die in zijn tweede seizoen knap aan de leiding van het Nederlandskampioenschap gaat. Door zijn dagoverwinning tijdens de voorgaande wedstrijd heeft hij zijn voorsprong op naaste belager Dani van Haarlem uit Doetinchem iets weten uit te breiden. Zij worden gevolgd door Lieke Hoffmans uit Boxmeer, equipe Suelmann uit Ter Apel en Jorden Vowinkel uit Ommen. Debutant Rowan Huisman uit Schoonoord maakte tijdens de vorige wedstrijddag meteen een sterke indruk door met zijn fraaie nieuwe auto de bokaal voor de derde positie in de wacht te slepen.
 

Rookie Rods
De beide uit het Brabantse Nuland afkomstige Sander vd Heijden en Jesse van den Akker voeren de ranglijst van de Rookie Rods aan. Het onderlinge verschil tussen deze twee brabantse dorpsgenoten is momenteel 25 punten. Stefan Arends uit Roswinkel heeft de derde positie in de tussenstand van het klassement in handen. Hij zal het de koplopers ongetwijfeld weer erg lastig gaan maken om opnieuw de sterkste te zijn. Tussen de regionale deelnemers vanaf positie vier, als Damon Schulte, Erik Jongbloed, Tim Tiben en Danny Bos zitten slechts 16 punten verschil. Dat belooft nog een spannende ontknoping van het seizoen te worden, waarbij er dit weekend veel punten te vergaren zijn.

Standaardklasse 2000
In de Standaardklasse 2000 blijft het dit seizoen uitermate spannend. De deelnemende coureurs zijn erg aan elkaar gewaagd wat terug is te zien in de minimale verschillen in de ranglijst. Danny Bos uit Ter Apel wist tijdens de laatste wedstrijd voor de zomerstop het dagklassement naar zich toe te trekken, hij scoorde twee punten meer dan Michel van der Zwaag uit Ter Apel en Jelmer Tromp uit Klazienaveen. Bos zal een minmale voorsprong van negen punten verdedigen op Van der Zwaag. Tromp heeft elf punten achterstand op Bos en equipe Bos/Groen staat op zestien punten achterstand. Equipe Groen/Schans completeren de top vijf en hebben ook nog maar tweeentwintig punten achterstand op de leider in het klassement. Dit weekend, waar maar liefst 72 punten zijn te verdienen zullen dus een belangrijke stap in het kampioenschap gaan worden.
 

BMW 325i e36 cup
Met 213 punten gaan Rob Fischer uit Ter Apel en Roelf Huisman uit Schoonoord er een interessant duel van maken in de strijd om de tweede plaats van de BMW Cup. Met 27 punten voorsprong op hen gaat de dit seizoen dominerende Iwan Heins uit Schoonoord riant aan de leiding. Maar met het Speedweekend voor de boeg kan hij zich geen foutje te permiteren. Tijdens het raceweekend is er in de BMW Cup maximaal 120 punten te behalen. Dus een achterstand op de concurrentie is in theorie zo gedicht. Mehdi van Heteren uit Jonkersvaart en Aaron Meijerhof woonachtig in Oude Pekela stonden tijdens de voorgaande racedag voor het eerst aan de start bij de BMW’s en zullen tijdens dit Speedweekend een volgende stap willen zetten in hun ontwikkeling binnen deze klasse.
 

SuperRods
Equipe Frank & Gert Jan Schoonbeek uit Valthermond wisten tijdens de afgelopen wedstrijddag hun brute groene Volkswagen Golf met sterke turbodiesel krachtbron flink de sporen te geven en zo de grootste bokaal binnen te slepen in de SuperRods. Zij staan momenteel tweede op de ranglijst. André de Boer uit Schoonoord gaat aan de leiding met een voorsprong van vijftien punten. Edward Jan Walsma staat met zijn fraaie VW Polo momenteel op een derde plek, voor Niek Damstra uit Giekerk en Jappie Nicolai uit Dokkum. De uit Duitsland afkomstige Helmut Neumann staat met zijn Ford Ka momenteel zesde. In deze klasse, waar de technische vrijheden bijna onbeperkt zijn, zullen we dit weekend naar verwachting ook weer enkele nieuwe deelnemers mogen verwelkomen.
 

SSCA Saloon Stockcars te gast
Op de zondag van het Speedweekend zullen de Saloon Stockcars voor de tweede keer dit seizoen hun opwachting maken. Deze contact klasse zorgde tijdens de races van 3 juni al voor veel spektakel op de korte baan. Ook nu zullen ze met een groot deelnemersveld naar Ter Apel afreizen. Bart Wouters gaat momenteel aan de leiding voor Nick Antwerpen en Mike van Rosmalen. Met zo’n twintig deelnemers beloven het wederom spectaculaire races te worden.
 

Groot internationaal deelnemersveld 2.0 Hotrods
Het Speedweekend is voor de 2.0 Hotrods in Nederland het hoogtepunt van dit seizoen. Tijdens het speedweekend in Ter Apel wordt op zaterdag gestreden om het prestigeuze “RD Recycling en Houtdrogerij Friesland” National Championship titel terwijl op zondag de “Emming Motorentechniek” Dutch Open titel op het programma staat. Naast de coureurs vanuit Nederland en Duitsland zal er ook dit jaar een grote groep ervaren deelnemers uit Groot Brittanië het water oversteken om de strijd aan te gaan. Zij zullen de Britse Spedeworth Motorsports organisatie vertegenwoordigen, met wie NNO Ter Apel, al enkele jaren een succesvolle samenwerking kent. Onder hen #303 Gavin Botfield, hij stond tijdens alle eerdere edities van het NNO Speedweekend aan de start en won in 2015 het National Championship in Ter Apel. Ook #43 Paul Wright is een bekende naam in 2.0 Hotrod racing. Met zo’n dertig auto’s zullen het ook dit jaar weer enerverende races worden. De coureurs zullen voorafgaand aan beide finales telkens plaatsingsmanches rijden om zo zoveel mogelijk punten te scoren voor de startopstelling van de finale. Met een schuin oog kijken we ook naar het Nederlandskampioenschap waar het hele seizoen in Ter Apel voor wordt gereden. Zo gaat Frank Nöhring uit Recklinghausen momenteel aan de leiding voor Sascha Baer uit Mönchengladbach en Jeroen Laurijssen uit het brabantse Chaam. Gerton Boes uit Coevorden is de Noordelijke coureur die in deze klasse ook zo maar hoge ogen zou kunnen gaan gooien. Hij miste dit jaar twee wedstrijden, maar is inmiddels weer volledig in de running en zal zeker de strijd aan gaan met de Britse concurrenten.
 

Blijft EuroMaster titel National Hotrods dit jaar in het Noorden?
De “Teuben Logistics” Euromaster titel wordt dit jaar alweer voor de dertiende keer verreden. Van de voorgaande twaalf edities wist John van den Bosch uit Rosmalen de titel maar liefst zeven keer op zijn naam te schrijven. Hij zal dan ook weer de grote favoriet zijn. Ook dit jaar zal de titel op het spel staan bij de National Hotrods. Gezien de rangslijst van het Nederlands kampioenschap is Reimon Bos uit Noord Sleen de grote favoriet, hij voert de ranglijst voor het kampioenschap. Maar stuk voor stuk zijn het sterke coureurs die allemaal zicht hebben op de EuroMaster titel. De uit Rosmalen afkomstige John van den Bosch bezet momenteel de tweede positie in het kampioenschap voor Johan Sanders uit Ter Apel, Christian Simon uit Bottrop en Djony Meijer uit Ter Apel.
 

Kortom, er liggen twee prachtige wedstrijddagen in het verschiet op het ovale asfalt van autosportstadion “De Polderputten” in Ter Apel. Op zaterdag 1 september starten de races om 14:00 uur en zullen tot ongeveer 21:00 uur in de avond duren. Op zondag 2 september starten de races om 11:30 uur.

 

 
 
 
logo spedeworth