Voorbeschouwing 2e serie races om het int. NK Ovalracing op Hemelvaartsdag 

Ter Apel – Onder grote publiek belangstelling in het autosportstadion de Polderputten in Ter Apel heeft de organiserende Noord Nederlandse Ovalracing het 40e ovalracingseizoen met de paasraces voortvarend afgetrapt. Het publiek kreeg een middag vol spectaculaire autosport voorgeschoteld. Op donderdag 10 mei (Hemelvaarstdag) staat de tweede wedstrijddag uit een serie van zes gepland. Dan zullen wederom een groot aantal deelnemers in de diverse klasses gaan strijden voor de punten meetellend voor het Nederlandskampioenschap. Naast het vaste programma zijn op Hemelvaartsdag wederom de Bangerstox met een deelnemersveld van zo’n 40 auto’s te gast, in deze klasse is contact tussen de auto’s toegestaan, wat voor extra spektakel zal gaan zorgen. 

Leiding bij de Rookie Rods in Brabantse handen
De debuterende Sander van der Heijden uit het Brabantse Nuland won het dagklassement tijdens de eerste wedstrijddag van deze nieuwe klasse. Maar ook Stefan Arends uit Roswinkel, afkomstig uit de Standaardklasse 1400 en Tim Tiben uit Rutenbrock kenden een goede dag en volgen Van der Heijden op de voet. Tijdens de seizoensopening op Eerste Paasdag bestond het deelnemersveld al uit zeven coureurs en deze nieuwe klasse belooft zich in de rest van het seizoen zeker nog verder te ontwikkelen. Deze echte instapklasse binnen het ovalracen is voor coureurs vanaf 16 jaar. De maximale cilinderinhoud is 1600 cc en het maximale vermogen van de auto’s in deze klasse is begrensd op 130 pk. 

De jeugd zorgt voor zeer spannende races
Close racen was het in de juniorenklasse tijdens de races op Eerste Paasdag zeker. Jorden Vowinkel uit Ommen, Wout Hoffmans uit Boxmeer en Dani van Haarlem uit Doetinchem wisten alle drie met dertig punten gelijk te scoren en gaan zo gezamenlijk aan de leiding. In deze klasse voor de jeugd van 11 t/m 16 jaar maken Ben Weyers en Fabian Baer uit Duitsland de top vijf compleet. Regionale inbreng komt onder andere van de dit jaar debuterende coureurs, Sharona Pol uit Roswinkel, Teun en Meike Suelmann uit Ter Apel en Jana Kuper uit Rutenbrock. Deze laatste jonge dame is de derde generatie binnen de familie Kuper die aan de ovalraces deelneemt in Ter Apel. “Opa” Jan Kuper uit Ter Apel was er bij de start van de ovalraces in Ter Apel in 1979 al bij en wist, met als bijnaam, ‘de vliegende melkman’ met zijn snelle VW Scirocco vele Nederlandse titels binnen te slepen. Later nam zoon Jan Kuper jr. het stokje over en hij is nog steeds actief bij de National Hotrods. En sinds dit seizoen is dus de 12-jarige Jana Kuper actief in deze Juniorenklasse. Dankzij de zeer kleine onderlinge verschillen belooft het een zeer spannend seizoen te worden bij deze race talenten. 

Veel deelnemers in 2.0 Hotrod klasse
De openingsrace van de 2.0 Hotrods op hun thuiscircuit in Ter Apel was zeer succesvol te noemen. In een groot internationaal deelnemersveld met achttien coureurs streden de mannen in Ter Apel voor de punten in het Nederlandskampioenschap. Maar daarnaast speelt bij sommige coureurs in het achterhoofd ook al de strijd om het National Championship en de Dutch Open die tijdens het Speedweekend in Ter Apel op het programma staan. Voor dit raceweekend in september hebben intussen alweer een grote groep Britse coureurs hun interesse getoond. Dus is het zaak voor de continentale coureurs te zorgen voor de optimale afstelling van hun auto’s. Christiaan Smidt uit Nijmegen ging tijdens de paasraces met de dagzege aan de haal voor Jeroen Laurijssen uit Chaam en Niklas Klaka uit Gelsenkirchen. Met nog een aantal ontbrekende coureurs tijdens de openingswedstrijd kan op Hemelvaartsdag weleens de grens van 20 auto’s gehaald kunnen worden.

Fraaie races in de BMW 325i e36 CUP
In de BMW klasse scoorde de uit Schoonoord afkomstige Iwan Heins de maximale score van 60 punten. Ter Apeler Rob Fischer wist met een achterstand van vijf punten de bokaal voor de tweede plaats. Roelf Huisman scoorde een punt minder en werd tijdens de seizoensopening derde in het dagklassement. Een aanvulling in het deelnemersveld van de BMW Cup zal tijdens de races op Hemelvaartsdag ongetwijfeld voor meer spanning zorgen. Tijdens de volgende races op 3 juni zal dan ook nog eens de Gouden Helm Trofee de extra inzet in deze klasse zijn. 

Standaardklasse 2000 is een strijd tussen vele regionale deelnemers
Met elf coureurs stond er tijdens de paasraces een mooi deelnemersveld aan de start in de Standaardklasse tot 2000cc. De veelal uit de regio afkomstige coureurs bleken in de strijd op het circuit erg aan elkaar gewaagd. Grootste verrassing was de dagzege van Daniel Birke uit het Duitse Lingen. Hij profiteerde optimaal van de steken die andere coureurs lieten vallen. Nadat hij in het afgelopen seizoen minder succesvol was besloot hij afgelopen winter een een nieuwe auto in de vorm van een Honda Civic op te bouwen, dit resulteerde in een zege voor Danny Bos uit Ter Apel en Ruben Schans uit Nieuw Weerdinge. Ook waren er enkele onfortuinlijke momenten in deze klasse waardoor er diverse schade gevallen en uitval beurten plaats vonden. Laten we hopen dat dit de coureurs tijdens de races op hemelvaartsdag bespaard blijft. 

National Hotrods strijden op scherpst van de snede
Bij de National Hotrods werd zoals gebruikelijk door alle coureurs voluit om de punten gestreden. Johan Sanders uit Ter Apel en Jan Kuper jr. uit Rutenbrock scoorden beiden 51 punten. Reimon Bos uit Noord Sleen wist het iets beter te doen. Door een magistrale overwinning in de dagfinale scoorde hij in totaal 54 punten wat hem de dagzege bracht. Brabander John van den Bosch wist door technische problemen aan zijn bolide in één van de manches niet te finishen waardoor we hem pas op een zesde positie in de eindrangschikking terugvinden. Voor hem wisten Mark Teuben uit Ter Apel en Merlin Beganovic uit Nieuw Weerdinge de top vijf te completeren. Maar ook Djony Meijer uit Ter Apel liet een sterk indruk achter. Hij heeft afgelopen winter zijn bolide duidelijk weten te verbeteren. Op Hemelvaartsdag zullen ook punten te verdienen zijn voor de overkoepelende NHRRG Cup 2018.

SuperRods
Niek Damstra en Rene Teerink liepen beide schade op tijdens de training voorafgaande aan de paasraces en moesten zo verstek laten gaan tijdens de eerste wedstrijd van het seizoen. Ook Wim Blaauw uit Oude Pekela ontbrak nog tijdens de Paasraces. Andre de Boer uit Schoonoord voert momenteel de ranglijst aan bij de SuperRods, voor Edward Jan Walsma uit Joure en Theo de Boer uit Meeden. Frank Schoonbeek had zijn SuperRod nog niet gereed voor het nieuwe seizoen, om toch de broodnodige punten te scoren kwam hij met zijn crossauto op de baan. Andreas Zeller keerde terug nadat hij eind vorig seizoen afwezig was. Hij moest zijn wedstrijddag echter voortijdig beëindigen vanwege motorische problemen. Kortom veel pechgevallen in deze klasse. Als alle deelnemers die door pech ontbraken nu weer aan de start zullen verschijnen kunnen we ongetwijfeld van zeer fraaie races genieten in deze klasse waarin de technische vrijheden en daarmee de snelheden zeer groot zijn. 

Bangerstox opnieuw te gast
Tijdens de paasraces zagen we zo’n 40 Bangerstox coureurs aan de start verschijnen. In twee zeer spectaculaire manches en een finale wisten niet heel veel coureurs de finishlijn te halen. Nadat de stofwolken weer opgetrokken waren was toch een tussenstand voor het NNO Clubkampioenschap op te maken, Nick Bolmer uit Musselkanaal gaat aan de leiding met 48 punten, voor Richard de Vries uit Drachten, Mike Kerkman uit Gendt, Keimpe Hoekstra uit De Falom allen met 38 punten en Harm Ludolphie Sappemeer met 33 punten. Zij zullen tijdens de hemelvaartsdagraces met zo’n 40 collega coureurs opnieuw de strijd met elkaar aangaan voor de punten van het NNO Clubkampioenschap 2018.         

De ovalraces zullen om 12:00 uur van start gaan op het ovale asfalt van autosportstadion “De Polderputten” in Ter Apel. Alle klasses zullen driemaal aan de start verschijnen. De dag wordt afgesloten met een zgn. Destruction Derby (DD) bij de Bangerstox. Hier wint de coureur die als laatste rijdende auto de finish weet te passeren. 

De volgende wedstrijd zal plaatsvinden op zondag 3 juni. Tijdens de derde serie wedstrijden voor het int. NK Ovalracing zullen de Saloon Stockcars voor het eerst dit seizoen te gast zijn in Ter Apel. Daarnaast strijden de coureurs in de BMW Cup om de Gouden Helm bokaal.

 
 
 
logo spedeworth