Ter Apel – Op zondag 1 april (Eerste Paasdag) gaat alweer een nieuw seizoen ovalracing van start. Na een lange winterstop gaan voor de veertigste keer de vele coureurs uit binnen- en buitenland strijden om de NK titels in de diverse klasses over zes wedstrijden op het circuit de Polderputten in Ter Apel. Met goed gevulde raceklasses en daarmee sterke deelnemersvelden belooft het wederom een spectaculair seizoen te worden. Nieuw is dit jaar dat naast alle deelnemende klasses van het NK Ovalracing ook telkens een zgn. contact-klasse aan het programma wordt toegevoegd. Hiermee komt de organisatie tegemoet aan een duidelijke behoefte van het publiek, een combinatie van fullspeed races van de non-contact klasses afgewisseld door een klasse waarbij onderling contact tussen de auto’s is toegestaan, dit draagt zorg voor een compleet en zeer spectaculair autosportprogramma met voor ieder wat wils. Tijdens de paasraces zullen de Bangerstox als contact klasse, hun opwachting maken, met ruim 40 coureurs, een enorm deelnemersveld. Zij zullen dit seizoen drie keer aan het programma worden toegevoegd. Tijdens de overige wedstrijden zullen de Saloon Stockcars acte de presence geven en voor het nodige spektakel zorgen.

 

Nieuwe klasse, Rookie Rods
Bij de reguliere klasses is de grootste wijziging doorgevoerd in de Standaardklasse 1400, deze is nu omgetoverd in de Rookie Rods. Een echte instapklasse binnen het ovalracen voor coureurs vanaf 16 jaar. De maximale cilinderinhoud is 1600 cc en het maximale vermogen van de auto’s in deze klasse is begrenst op 130 pk. Een groot deel van de deelnemers uit de voormalige Standaard 1400 klasse hebben hun auto aangepast voor deze klasse en tevens worden er al een groot aantal nieuwe coureurs verwacht. Stefan Arends uit Roswinkel zal zijn Nederlandse titel gaan verdedigen.

 

Junioren

Al vanaf de leeftijd van 11 jaar is het mogelijk deel te nemen aan de ovalraces. Dat deze eerste kennismaking met deze tak van autosport steeds populairder wordt zien we aan het groeiende aantal deelnemers in deze juniorenklasse. Regionale nieuwkomers zijn broer en zus, Teun en Meike Suelmann uit Ter Apel, Jana Kuper uit Rütenbrock en Sharona Pol uit Roswinkel. Ook Wout en Lieke Hoffmans uit Boxmeer mogen we toevoegen aan het startveld. Zij gaan met leeftijdsgenoten in een auto tot maximaal 1000cc strijden om de Nederlandse titel bij de Junioren.

 

De 2.0 Hotrodklasse, met haar roots in Engeland, begint aan het vijfde seizoen op het circuit in Ter Apel. Deze klasse wint nog altijd aan populariteit en zou zo maar eens voor een startveld van meer dan 20 auto’s kunnen gaan zorgen. Dit in combinatie met het racen op de korte baan in Ter Apel staat garant voor spannende deur aan deur races. Naast nieuwe namen als Manfred Baer uit Duitsland, Rik van der Linden uit Tilburg maken ook diverse coureurs een comeback met fraaie nieuwe auto’s. De coureurs hebben vier wedstrijden de tijd om hun auto’s te optimaliseren, voordat er in september een grote delegatie Engelse coureurs naar Ter Apel komt om de strijd aan te gaan om de Dutch Open titel 2018.

 

In de National Hotrod klasse, is één ding zeker, er zal een nieuwe Nederlands kampioen gaan opstaan. De kampioen van afgelopen seizoen, Jeffrey Zwiep heeft zijn Hotrod ingeruild voor een raceauto voor het TT circuit in Assen. Ter Apeler Johan Sanders moest na het behalen van de Nederlandse titel in 2016 zijn titel in 2017 weer afstaan. HIj zal er met zijn Peugeot 206cc op gebrand zijn de titel dit seizoen te heroveren. Maar ook de ervaren en grossier in titels John van den Bosch uit Rosmalen moet het al twee seizoenen zonder deze titel doen. Zijn honger naar succes is nog lang niet gestild. De uit Noord Sleen afkomstige Reimon Bos maakte eind vorig seizoen een goede indruk. Door zijn sterke optreden met de Opel Tigra wist hij afgelopen jaar de tweede plaats in het NK vast te stellen. Nu hij zijn nieuwe strijdwapen helemaal naar zijn hand heeft kunnen zetten zal alleen de eerste positie aan het einde van het seizoen hem nog tevreden kunnen stellen.

 

Met een vol deelnemersveld is de Standaard 2000 zeker ook dit jaar weer een smaakmaker in het programma. Veel kanshebbers op de 2018 titels maakt de klasse des te interessanter, de Standaard bolides uitgerust met brede slicks zorgen voor hoge snelheden op de lange rechte stukken van het circuit. Michel vd Zwaag, Danny Bos, Kevin Mosterd en Jordan Wolters zagen we het afgelopen seizoen vaak in de voorste gelederen. Ook dit seizoen zijn deze mannen weer van de partij. Daarnaast hebben Ron Bos en John Groen als equipe wederom een Honda opgebouwd. Daniel Birke uit Duitsland heeft zijn Opel Kadet verruild voor een Honda. Vorig weekend maakte hij tijdens de training de eerste meters in zijn bolide.

 

De auto’s in de BMW Cup zijn dit jaar uitgerust met een ander type band, wat ervoor zal zorgen dat ze harder in het rond gaan op de Polderputten. In deze merken cup die door de NNO een aantal jaren geleden is geïntroduceerd zien we ook dit seizoen weer nieuwe namen. Uit de Stockcar F2 is Niels Wubkes overgekomen, hij vormt samen met Ter Apeler Arjen Norder een equipe. Norbert Horvath uit Weiteveen heeft de auto van Thomas Veldkamp overgenomen, hij zal voor het eerst kennis maken met de sport. Ook Ramond de Haan een nieuwe naam in de BMW Cup, hij heeft echter al heel wat jaren ervaring opgedaan in de Standaard 1400. Kampioen van 2017, Kevin Zwiep, heeft de klasse verlaten wat ervoor zorgt dat we hoe dan ook een nieuwe kampioen gaan zien.    

 

In de SuperRods is Niek Damstra uit het Friese Giekerk de titelverdediger. Hij zal het wederom op moeten nemen tegen René Teerink uit Halle. Andre de Boer won vorig jaar de divisie Sport en werd algemeen keurig tweede voor Theo de Boer, die zijn auto voor dit seizoen voorzien heeft van een fris nieuw uiterlijk. Nieuw in de klasse is Wim Blaauw uit Oude Pekela. Hij presenteerde zijn VW Polo op de stand van de NNO tijdens de Racing Expo Leeuwarden en zal naar verwachting dit weekend zijn eerste meters gaan maken. De uit Roden afkomstige Andreas Zeller is terug van weggeweest met zijn Opel Corsa. Daarnaast is Edward Jan Walsma ook weer te vinden op de startgrid. Hij is met zijn VW Polo zeker een kandidaat voor het podium in de SuperRods.

 

De ovalraces starten zondag 1 april (1e paasdag) om 12:00 uur. Het autosportstadion “De Polderputten” in te vinden aan de Hanetangerweg 5 in Ter Apel.Meer info over de wedstrijden is te vinden op www.ovalracing-terapel.nl of via de Facebookpagina van NNO Ter Apel.

 
 
 
logo spedeworth